Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - Ziekenhuizen mogen alleen winst gaan uitkeren als zij gedurende een langere periode structureel financieel gezond zijn. Ook moet een ziekenhuis aan strenge eisen over financiële reserves voldoen. Het kabinet gaat hiertoe een al ingediend voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aanpassen, zo heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Als ziekenhuizen winst mogen uitkeren wordt het aantrekkelijker voor private partijen om in ziekenhuizen te investeren. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg worden vergroot, zonder dat dit de belasting- en premiebetaler geld kost, is de gedachte. Tot nu toe geldt een verbod op winstuitkeringen, wat ziekenhuizen vooral afhankelijk maakt van leningen van banken.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat het voorstel zou worden aangescherpt. Een van de eisen is dat ziekenhuizen ten minste drie jaar lang winst moeten maken voordat mag worden uitgekeerd. Tussen het moment van investering en winstuitkering moet eveneens drie jaar zitten. Dit moet ervoor zorgen dat private partijen voor een langere termijn investeren.

Schippers denkt dat door private investeringen ook noodzakelijke zorginnovaties sneller van de grond komen. Private investeerders hebben namelijk belang bij een goede en doelmatige bedrijfsvoering. Als het ziekenhuis waarin zij hebben geïnvesteerd goed scoort op kwaliteit en dienstverlening, dan trekt dit meer patiënten. Dit levert betere zorg op tegen een scherpere prijs, is de hoop.