Dokter

DEN HAAG (Novum) - Tientallen mensen zijn mogelijk overleden door niet of traag handelen van hulpverleners. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van de uitgelekte lijst met medische misser en ongelukken in de zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Volgens RTL Nieuws worden telefoontjes van mensen in medische nood regelmatig niet goed ingeschat. Op de lijst van de inspectie die in bezit is van RTL Nieuws staan 38 gevallen waarbij de patiënt vermoedelijk is overleden door niet of traag handelen van hulpverleners.

In de spoedhulp zouden vooral signalen van hartinfarcten vaak niet goed opgemerkt worden, waardoor reanimatie te lang uitblijft en patiënten overlijden. Bovendien zouden mensen in acute nood die bellen met 112 vaak worden terugverwezen naar de huisartsenpost, waarmee kostbare tijd verloren gaat.

Dinsdag kwam aan het licht dat RTL de lijst in handen heeft. Volgens de inspectie gaat het om een groot aantal meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen drie jaar bij de inspectie zijn gedaan. De inspectie heeft aangifte gedaan.

De inspectie zegt woensdag nog niet te weten hoe RTL aan de lijst komt. "Melders, of dat nu patiënten, instellingen of anderen zijn, moeten er op kunnen vertrouwen dat hun melding veilig is", aldus de IGZ woensdag in een verklaring. "Het melden van calamiteiten is belangrijk voor het toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de zorg." De inspectie heeft maatregelen genomen om de veiligheid van meldingen extra te waarborgen.