Tandheelkunde, tandarts

GRONINGEN (Novum) - Bij de tandartsafdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen is legionella aangetroffen. Bij de helft van de 89 tandartsstoelen zit de bacterie in de spuit waarmee de mond wordt schoongespoeld, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis zaterdag.

Bij een reguliere controle op het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorg bleken vorige week meerdere wasbakken waar medewerkers en studenten hun handen wassen met de bacterie besmet. Negen tandartsstoelen in de buurt van die wasbakken werden uit voorzorg meteen uit gebruik genomen. Daarna werden alle stoelen getest en bleken er 45 besmet.

Het waterleidingsysteem van de tandartsafdeling is niet verbonden met de waterleiding van het ziekenhuis. De gevonden legionellabacterie is volgens de woordvoerder niet gevaarlijk voor gezonde mensen.

Iemand met een sterk verlaagde weerstand kan milde griep en in het uiterste geval een longontsteking krijgen. Daarom worden patiënten met een verlaagde weerstand die de afgelopen twee weken zijn behandeld geïnformeerd. De geplande behandelingen kunnen maandag gewoon doorgaan op de stoelen die niet zijn besmet. Het is volgens de woordvoerder uitgesloten dat die stoelen alsnog geïnfecteerd raken via de waterleiding. "Die is chemisch gereinigd en gedesinfecteerd."

Waardoor de stoelen besmet zijn geraakt, is nog niet bekend. Pas als na de reiniging geen bacteriën meer worden aangetroffen, worden de stoelen weer in gebruik genomen. Dat moet dinsdag gebeuren.