Bellen

AMSTERDAM (Novum) - Door de grote storing bij KPN vrijdagmiddag in het centrum van Amsterdam zijn ook hulpdiensten getroffen. Het communicatienetwerk voor hulpverleners C2000 ligt plat en telefoontjes naar het alarmnummer moeten worden omgeleid, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"De gebruikelijke protocollen bij problemen met C2000 zijn opgestart en er zijn extra mensen ingezet", licht de zegsman toe. "Het contact tussen de meldkamer en de wagens verloopt nog wel via het communicatienetwerk, maar hulpdiensten onderling hebben contact via mobiele telefoons."

Telefoontjes naar 112 worden omgeleid via aanpalende masten en doorgezet naar meldkamers in andere regio's. Tot dusverre heeft het omleiden nog niet voor problemen gezorgd, aldus de woordvoerder. Hoelang de storing duurt is niet bekend.

De storing, die even voor 13.30 uur ontstond, treft zowel vaste telefoonlijnen als mobiele gebruikers. Hoeveel klanten exact niet kunnen bellen of internetten kon een woordvoerder eerder nog niet zeggen. KPN meldt op Twitter dat het gaat om 'een grote storing'. Of de storing ook gevolgen heeft voor het betalingsverkeer is niet bekend. Wat de oorzaak ervan is evenmin.