Oorlog

DAMASCUS (Novum/AP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) wil in april 2,5 miljoen Syriërs voedselhulp bieden. Dat heeft de VN-organisatie vrijdag bekendgemaakt. In februari werd aan 1,7 miljoen mensen voedsel verstrekt. Het WFP wil dit in maart opvoeren tot twee miljoen mensen.

De Verenigde Naties schatten dat sinds de opstand in Syrië twee jaar geleden uitbrak bijna vier miljoen mensen, van de in totaal 22 miljoen zielen tellende bevolking, ontheemd zijn geraakt. Ruim twee miljoen mensen hebben hun heil in het buitenland gezocht. Maar niet alleen de Syriërs die huis en haard hebben achtergelaten hebben hulp nodig, ook de Syriërs die thuis zijn gebleven hebben in toenemende mate voedselhulp nodig.

De Syrische economie heeft forse klappen gekregen door de burgeroorlog en zaken zoals voedsel en brandstof beginnen in veel gebieden schaars te worden. "De noden zijn hoog en blijven toenemen", aldus Elisabeth Byrs van het WFP. "Het is een soort vicieuze cirkel, de instorting van economie en het almaar groeiende aantal ontheemden."

In de noordelijke Syrische provincie Raqqa, waar de rebellen de gelijknamige hoofdstad hebben veroverd, zijn meer dan twintigduizend gezinnen ontheemd geraakt. Zij zijn veelal naar Deir el-Zour getrokken, aldus het WFP. De afgelopen week is in deze regio aan zeker twintigduizend mensen voedsel verstrekt. Vrijdag worden meer vrachtwagens met voedselhulp verwacht.