Logo_slaz

AMSTERDAM – Uit onderzoek van arts in opleiding Steve de Castro naar de mogelijkheden van een speciale checklist voor acute blindedarmontstekingen bij de Spoedeisende Hulp, blijkt dat een snellere diagnose geld en tijd bespaart: Bij ruim de helft van de patiënten bleek het intensief en duur onderzoek in retrospectief niet nodig. Het gebruik van een speciale checklist zou onder- of overbehandeling kunnen voorkomen. Dit meldt het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis op haar website.

De Castro analyseerde de gegevens van 914 patiënten waarbij acute blindedarmontsteking werd vermoed. Hieruit bleek dat in 500 gevallen het beeldvormen onderzoek via echo, CT of MRI niet nodig was geweest. 
 
Met gebruik van de checklist wordt aan de patiënt een score toegekend, waarop vervolgens bepaald wordt welke verdere actie wordt ondernomen; een patiënt met een lage verdenking kan bijvoorbeeld naar huis worden gestuurd om later terug te komen voor controle. Bij een hoge score kan er direct gekozen worden voor nader onderzoek zoals een echo of MRI.  
 
Momenteel wordt jaarlijks zo'n 5 tot 10% van de blindedarmontstekingen pas laat ontdekt. In 10-15% van de gevallen wordt een patiënt voor niets geopereerd. 
 
© Nationale Zorggids