Normal_bedbanken

Het nieuwe ziekenhuis Meander Medisch Centrum (MMC) in Amersfoort heeft een speciale bedbank laten ontwikkelen voor in patiëntenkamers. Het gaat om een uniek multifunctioneel meubelstuk dat in nog geen enkel ander ziekenhuis wordt gebruikt. Dat meldt de stichting VriendenvanMeander.

Het bedmeubel is overdag als zitbank voor bezoek te gebruiken en 's nachts als logeerbed voor een familielid of partner. Voor een zieke of onrustige patiënt is de aanwezigheid van een vertrouwde persoon vaak prettig en rustgevend. De bedbank is geen medisch noodzakelijk meubel en kan niet uit het zorgbudget worden betaald. Daarom heeft het MMC er een sponsorproject van gemaakt. Volgens Marten Otten, secretaris van de vriendenstichting en tot voor kort internist/MDL-arts in Meander Medisch Centrum is het niet alleen een praktisch meubel maar staat het ook symbool voor 'je op je gemak voelen, geborgenheid en een dierbare naaste dichtbij'. De bedmeubels hebben wielen en kunnen daardoor in verschillende verpleegkamers gebruikt worden voor 'rooming-in'.

De stichting hoopt op 1 september een eerste bestelling te kunnen plaatsen. Op 23 december worden de kamers in het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. Inmiddels hebben verschillende organisaties een bijdrage geleverd. Otten: 'Op dit moment zijn er al 62 bedbanken à € 1250 geadopteerd, maar onze wens is natuurlijk om in alle vierhonderd eenpersoons verpleegkamers een bedbank te zetten.'

© Nationale Zorggids