Normal_stroom

(Novum) - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is zaterdagmiddag weer aangesloten op het gewone stroomnet. Dat liet een woordvoerder van netbeheerder Liander weten. Het ziekenhuis draaide sinds vrijdagmiddag op noodstroom vanwege een stroomstoring in Leiden en omgeving.

De storing die vrijdag rond 15.00 uur ontstond, trof naast het ziekenhuis zo'n zevenduizend huishoudens in Leiden, Rijnsburg en Oegstgeest. De huishoudens hadden rond 21.30 uur weer elektriciteit, maar voor het ziekenhuis duurde het langer voor er een oplossing was.

Zaterdagochtend kon het LUMC weer overschakelen naar reguliere stroom, maar vanwege nachtelijke herstelwerkzaamheden werd even pas op de plaats gemaakt en daarmee gewacht tot het einde van de middag. De storing heeft geen gevolgen gehad voor de opgenomen patiënten. Wel werden nieuwe patiënten voor de spoedeisende hulp vrijdag elders in de regio opgevangen.

De storing ontstond door een ongeluk in een verdeelstation van Liander. Tijdens werkzaamheden in een hoogspanningsruimte in de universiteit aan de Wassenaarseweg raakten zes kabels zwaar beschadigd, waarbij forse rookontwikkeling ontstond.