Normal_normal_slotervaartziekenhuis_amsterdam_2008

(Novum) - De verkoop van het Slotervaartziekenhuis aan zorgondernemer Loek Winter kan gewoon doorgaan. De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag het beslag op de aandelen in het ziekenhuis door de familie van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak opgeheven.

De rechtbank erkent dat de familie Erbudak, via investeringsvehikel Meromi aandeelhouder in het ziekenhuis, mogelijk wordt benadeeld door de verkoop. De hieruit voortvloeiende schade is echter te ongewis om de beslagen te rechtvaardigen, meent de rechter. De rechter meent daarnaast dat de verkoop goed is voor de continuïteit van het ziekenhuis.

De verkoop van het ziekenhuis werd vorige week aangekondigd. De directe overdracht van aandelen aan Winter werd echter geblokkeerd door de beslaglegging door Erbudak.

Het Slotervaart is sinds eind vorig jaar inzet van een aandeelhoudersstrijd. Erbudak betwist een aandelenuitgifte eerder dit jaar door de medeaandeelhouders, Delta Onroerend Goed van de erven van haar voormalige zakenpartner Jan Schram. Door de aandelenuitgifte is Erbudak's aandeel verwaterd. Daardoor beurt ze veel minder uit de verkoop. Bovendien heeft Erbudak al meerdere keren aangegeven een koper te hebben voor het ziekenhuis, die bereid is meer te betalen dan de 29 miljoen euro van Winter.

Winter bagatelliseerde het effect van de beslagneming, maar de belangrijkste financier, huisbank ING, dreigde volgens NRC Handelsblad leningen terug te trekken als de verkoop niet binnen een week zou doorgaan. De directie van het ziekenhuis zei al eerder dat het ziekenhuis met ernstige liquiditeitsproblemen kampte.

Naar de aandelenuitgifte vindt momenteel een onderzoek plaats, op verzoek van de Ondernemingskamer. Daarvan wordt het resultaat in januari verwacht. De uitkomst bepaalt mogelijk of het grootste deel van de verkoopsom naar Erbudak gaat, of naar de erven Schram.

De advocaat van Erbudak noemt de uitspraak 'zeer teleurstellend'. De voormalige baas van het ziekenhuis zegt nu de uitslag van het onderzoek van de Ondernemingskamer af te wachten.