Normal_ice-cream-bars_ijs_waterijs

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk geeft patiënten die na een operatie moeten bijkomen van een narcose voortaan een waterijsje. Dat meldt de Stentor.

Het eten van ijs blijkt heilzaam tegen onder meer misselijkheid, irritatie en een vieze smaak in de mond. Hoewel er uitzonderingen zullen zijn, komt vrijwel iedere patiënt die geopereerd is in aanmerking voor de koude traktatie.

Het St Jansdal is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar ijs wordt gegeven. De afdeling Anesthesiologie is er een paar weken geleden mee begonnen en heeft het inmiddels tot standaard procedure verheven. Volgens verpleegkundige Natascha Polman reageren de meeste patiënten verrast. 'Ze vinden het lekker omdat ze nuchter zijn geweest of omdat ze narcose hebben gehad en wat last van hun keel kunnen hebben door een beademingsmasker. Maar ook de patiënten met een ruggenprik zitten er heerlijk van te genieten', aldus Polman.

Het gebruik van ijs in het ziekenhuis is niet geheel onbekend; patiënten die aan hun amandelen zijn geholpen krijgen doorgaans ook een ijslolly.

© Nationale Zorggids