Normal_online_internet_toetsenbord_typen

Er is een grote behoefte aan informatie over anale aandoeningen. Dat blijkt uit de populariteit van een zelftest op de website analeklachten.nl, die door Helder kliniek is ontwikkeld. De test werd op 2 april geïntroduceerd als onderdeel van een nationale campagne en is sindsdien bezocht door 81.513 bezoekers, waarvan 21.451 mensen de test volledig invulden.

Uit de testresultaten blijkt dat 38 procent van de respondenten last heeft van aambeien, al dan niet in combinatie met andere anale aandoeningen (58 procent).

Het beeld wordt bevestigd door proctoloog Jean-Paul de Zoete van Helder kliniek. 'Tijdens mijn spreekuur zie ik wekelijks meer dan 140 gevallen met deze problematiek.' Hij is overtuigd van het nut van de zelftest. 'Zonder dit soort hulpmiddelen komen deze klachten vaak niet boven tafel. De test verlaagt de drempel om de huisarts te bezoeken en deze onderwerpen te bespreken. De klachten kunnen dan sneller worden verholpen.' De oorzaak van anale klachten is door een huisarts vaak eenvoudig te achterhalen en een goede behandeling is vrijwel altijd mogelijk.

Op de website kunnen mensen door het beantwoorden van acht vragen binnen drie minuten inzicht krijgen in de mogelijke oorzaak van de anale klacht(en). Deze zelftest is door specialisten ontwikkeld om het taboe rond anale aandoeningen te doorbreken en de problemen makkelijker bespreekbaar te maken.

© Nationale Zorggids