De NH-90 helikopter van Defensie

Volgend jaar wil Defensie stoppen met het vervoer van zieke bewoners vanaf de Friese Waddeneilanden. Drie reddingshelikopters brengen nu deze patiënten naar ziekenhuizen op het vasteland wanneer nodig. Defensie wil echter de helikopters afstoten. Er wordt gezocht naar ander patiëntenvervoer. Dit meldt de Volkskrant. 

Dit schreef minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie op woensdag aan de Tweede Kamer. Het vervoeren van patiënten vanaf Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog doet Defensie al 37 jaar. Deze taak zou uitgevoerd gaan worden door de NH-90 helikopter, maar door problemen met deze helikopter staat de helikoptercapaciteit van Defensie onder druk. Tevens zou, volgens de minister, het patiëntenvervoer naar de Waddeneilanden geen kerntaak van Defensie zijn.
 
Er wordt nu gezocht naar een andere patiëntenvervoerder. Het ministerie van Volksgezondheid zoekt naar een oplossing samen met de regio en Defensie. Pas als de oplossing gevonden is stopt Defensie met het patiëntenvervoer. Hennis denkt dat een goed alternatief, dat aanvaardbaar is voor alle partijen, binnen een jaar te vinden moet zijn. 
 
Vorig jaar vervoerde helikopters van Defensie ruim 250 mensen van de Waddeneilanden en vanaf schepen en boorplatforms naar het vasteland. Dat aantal was eerdere jaren nog niet zo hoog geweest. Er zijn 76 Defensie-medewerkers betrokken bij de search and rescue (SAR)-helikopters. Deze medewerkers worden herplaatst, aldus een woordvoerster. 
 
Defensie blijft in de toekomst wel doorgaan met het opsporen en redden van drenkelingen uit zee. Ook kunnen de Waddeneilanden rekenen op hulp van Defensie bij rampen en zware ongevallen. 
 
© Nationale Zorggids