Logo_knmg_logo

20 procent van de vrouwen in Nederland weet niet dat medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden. Dit concludeert apothekersvereniging KNMP na een enquête onder 6.000 vrouwen te hebben gehouden. Het gaat zowel om medicijnen die je zonder recept haalt als om door de dokter voorgeschreven medicatie. Dit meldt de KNMP. 

Drie op de tien vrouwen blijkt daarnaast hun apotheker niet te informeren over klachten die zij ervaren, terwijl deze mogelijk bijwerkingen kunnen zijn van medicijngebruik. In veel gevallen kan er eenvoudig iets gedaan worden aan deze klachten, aldus de KNMP. Het wijzigen van het tijdstip van inname kan al een oplossing zijn, bijvoorbeeld. Of de apotheker kan nagaan of een ander middel beter werkt. 
 
Uit de enquête blijkt daarnaast dat het overgrote deel van de vrouwen medicijnen verkregen op recept gebruikt zoals voorgeschreven. Een krappe 10 procent van de vrouwen houdt zich niet aan de voorschriften. De vrouwen die niet medicijntrouw zijn, worden twee maal zo vaak in het ziekenhuis opgenomen dan vrouwen die wel de voorschriften volgen. 
 
© Nationale Zorggids