Normal_elleboog_huid_arm

Belgische en Nederlandse onderzoekers hebben een nieuw type kunsthuid ontwikkeld voor de behandeling van ernstige brandwonden of andere huidbeschadigingen zoals na een borstamputatie. De onderzoekers hebben het patent op hun procedé weggegeven, waardoor de nieuwe kunsthuid ook beschikbaar wordt voor artsen en patiënten in arme landen. Dat meldt de NOS.

De nieuwe kunsthuid is relatief makkelijk te maken en daardoor veel goedkoper dan de bestaande technieken. De onderzoekers hebben de rechten op hun vinding weggegeven aan de Euro Tissue Bank in Beverwijk en het brandwondencentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. Het geld dat binnenkomt door verkoop van de kunsthuid wordt in onderzoek gestoken en gebruikt om huid gratis weg te geven voor de behandeling van arme mensen.

Bij huidtransplantaties wordt een stuk opperhuid met een heel dun laagje van de lederhuid van bijvoorbeeld de rug of een bovenbeen weggehaald. Bij een niet al te diepe wond kan die huid zo getransplanteerd worden. Een dergelijke huidtransplantatie zorgt altijd voor grote littekens. Bij diepe wonden is een onderlaag nodig, omdat de nieuwe huid anders niet goed hecht en niet elastisch genoeg wordt. De onderzoekers hebben zo'n onderlaag ontwikkeld. Die nieuwe kunsthuid wordt gemaakt uit menselijke donorhuid en laat vooralsnog goede resultaten zien op het gebied van elasticiteit.

© Nationale Zorggids