Normal_obetitas__vet__dik___gewicht

Voor obese mensen met een vitamine D-gebrek die willen afvallen is het raadzaam om dat te doen in combinatie met vitamine D-suppletie. Uit onderzoek van de universiteit van Milaan blijkt namelijk dat mensen die dat doen sneller afvallen bij een laagcalorisch dieet dan mensen die het vitaminesupplement niet innemen. 

De Italiaanse onderzoekers lieten 400 mensen, die kampen met overgewicht of obesitas en een vitamine D-tekort, een half jaar lang een laagcalorisch dieet volgen. Ze verdeelden de mensen in drie groepen. De eerste groep nam geen extra vitamine D, de tweede groep slikte maandelijks 25.000 internationale eenheden (IE) en de derde groep nam elke maand 100.000 IE. Uit resultaten bleek vervolgens dat de mensen in de tweede en derde groep meer gewicht waren verloren dan die in de eerste groep.

"Deze gegevens wijzen erop dat bij mensen met obesitas en overgewicht die een vitamine D-gebrek hebben, vitamine D-suppletie helpt bij het afvallen en het effect van minder calorieën eten vergroot”, schrijven de onderzoekers.

In reactie op dit onderzoek schrijven experts dat het niet verstandig is om extra vitamine D te slikken als iemand wil afvallen. Vitamine D heeft namelijk alleen effect op gewichtsverlies als er sprake is van een gebrek aan de vitamine. 

© Nationale Zorggids