Aantal gebruikers niet-vergoede geneesmiddelen in 2023 gestegen

Het aantal gebruikers van niet-vergoede geneesmiddelen is in 2023 met 21 procent gestegen. Dit komt volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) doordat vitamine D niet meer vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt SFK.

Door zorgverzekeraars vergoede geneesmiddelen staan geregistreerd in het Geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS). Hierin staan de meeste receptplichtige geneesmiddelen, maar een klein deel wordt niet vergoed. Ondanks dat er een recept voor nodig is van de arts, vergoeden zorgverzekeraars deze middelen niet vanuit het basispakket. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine D.

Vitamine D niet meer in basispakket

De toename van het aantal gebruikers dat vorig jaar moest betalen voor een receptplichtig geneesmiddel komt namelijk volledig door het verdwijnen van de vergoeding voor vitamine D. Die zit sinds 1 januari 2023 niet meer in het basispakket. Het aantal gebruikers dat daardoor zelf hiervoor moest betalen, stond vorig jaar op ongeveer 1 miljoen.

Ivermectine

Toch zijn er ook geneesmiddelen waarvoor minder zelfbetalende gebruikers waren. Sinds november 2022 zit ivermectine, tegen schurft en wormen, in het GVS. Daardoor wordt deze vergoed vanuit het basispakket. In 2022 moesten 47.000 mensen hiervoor nog hun portemonnee pakken. Ook het aantal gebruikers van hormonale en lokale anticonceptiva neemt af. Het aantal gebruikers daarvan daalde in 2023 met 42.000. Vorig jaar gaven vrouwen in totaal 42,3 miljoen euro uit aan anticonceptiemiddelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky