Normal_geld_stijging_omhoog

Pertuzamab, een nieuw middel tegen een agressieve vorm van borstkanker, is te duur. Daarom zou het niet meer in het verzekerde pakket moeten zitten. De prijs zou gehalveerd moeten worden om het kosteneffectief te laten zijn. Dat rapporteert een adviescommissie van Zorginstituut Nederland, meldt NRC. 

Het zorginstituut is de belangrijkste adviseur van minister Schippers van Volksgezondheid wanneer zij een besluit moet nemen over het verzekerde pakket. Volgens oncoloog Koos van der Hoeven van het Radboud UMC is de uitspraak een koerswijziging. “In het verleden zei het Zorginstituut wel over een middel dat het erg duur was, maar daar bleef het bij. Nu is er voor het eerst een grens genoemd van wat het middel mag kosten en wordt gezegd: we komen er op terug.” Van der Hoeven bracht eerder dit jaar een rapport uit over de betaalbaarheid van kankermedicijnen.

Dit jaar worden er ongeveer 250 vrouwen met de HER2-variant behandeld met pertuzamab. Naar verwachting wordt dit aantal de komende jaren verdubbeld. Vrouwen die dit middel krijgen leven bijna zestien maanden langer dan vrouwen die alleen de standaardbehandeling krijgen.

De kosten van het geneesmiddel bedragen 50.000 euro per jaar per patiënt. Een behandeling kost onder andere door ziekenhuisopname 150.000 euro. In Nederland mag een extra gewonnen gezond levensjaar maximaal 80.000 euro kosten, maar pertuzumab is dus bijna twee keer duurder.

Volgens NRC is de kans dat het middel uit het pakket wordt gehaald niet zo groot. De minister kijkt namelijk of er genoeg budget is en niet of de baten opwegen tegen de kosten.

© Nationale Zorggids