Logo_who

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er sinds het jaar 2000 17,1 miljoen mensen gered door het vaccineren van kinderen tegen mazelen. De WHO zegt dat het vaccinatieprogramma in veel landen in Azië en Afrika op schema ligt, maar dat er toch stagnatie dreigt. Dat meldt de NOS. 

In 2000 werd bijna drie kwart van de wereld ingeënt tegen mazelen en dat percentage groeide in tien jaar tot 85 procent. De afgelopen vier jaar zijn er echter niet meer mensen ingeënt. De WHO heeft als Millenniumdoel om de kindersterfte in de wereld met twee derde terug te dringen, maar dat gaat niet lukken als er niet intensiever wordt gevaccineerd.

De organisatie beweert dat niet alle landen volgens de regels handelen. In 63 procent van de landen is minstens 90 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen. Daar staat tegenover dat maar de helft van alle jonge kinderen de aanbevolen tweede prik krijgt.

Volgens de WHO zijn 100.000 kinderen onnodig gestorven aan de gevolgen van mazelen. "Dat is een tragedie, omdat de levens eenvoudig gered hadden kunnen worden met wat meer inspanning en toezicht op vaccinatie-programma's”, stelt de WHO. 

© Nationale Zorggids