Normal_kno

De KNO-artsen die door het UMC Utrecht met verlof zijn gestuurd, mogen voorlopig geen operaties meer uitvoeren. Het gaat om het hoofd van de afdeling en een chirurg. De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) is inmiddels een onderzoek gestart naar de toestanden op de afdeling. Dat meldt de NOS.

De afdeling keel, neus- en oorheelkunde van het ziekenhuis ligt sinds een uitzending van actualiteitenprogramma Zembla zwaar onder vuur. Een ex-medewerker vertelde in het programma dat er enkele medische missers hebben plaatsgevonden waardoor patiënten overleden. Dit zou mogelijk komen door de angstcultuur die er heerst op deze afdeling. Het afdelingshoofd zou zich gedragen als een ‘grillige tiran’. Bovendien beweerde de ex-medewerker dat het maken van omzet belangrijker was dan het leveren van goede zorg. De gezondheid van patiënten kwam daardoor in gevaar.

De betrokken chirurg zou per ongeluk een halsslagader hebben doorgesneden, waardoor een patiënt overleed. In het patiëntendossier staat dat de patiënt in overleden door een natuurlijke dood, maar de lijkschouwer zegt het lichaam nooit te hebben onderzocht. Het incident werd niet gemeld aan de IGZ.

De artsen zijn voorlopig naar huis gestuurd, met behoud van salaris en ze geven colleges aan studenten. Het ziekenhuis meldt dat alle commotie en media-aandacht de specialisten persoonlijk hard heeft geraakt. "Het ontbreekt hen aan rust om de concentratie op te brengen die nodig is voor het doen van complexe operaties", staat in een verklaring.

Als het onderzoek van de IGZ is afgerond, wordt bekeken of de specialisten weer aan het werk kunnen.

© Nationale Zorggids