Normal_elektriciteit_stroom

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft vandaag de noodstroomvoorziening preventief aangezet. Dit is noodzakelijk indien de stroomvoorzieningen in het noorden (voor korte tijd) uitvallen, meldt het Dagblad van het Noorden. 

Door het koude weer in het noorden van Nederland is er ijzel op de hoogspanningsleidingen gekomen. De wind krijgt daardoor beter vat op de kabels, waardoor er stroomdips ontstaan. “We hebben vanochtend iemand van Enexis op bezoek gehad en zijn advies was om de noodstroomvoorziening mee te laten draaien”, zegt Marjolein Bosman, woordvoerder van het WZA. “We zijn niet volledig overgeschakeld op noodstroom, maar mocht er sprake zijn van stroomuitval, dan vangt het noodaggregaat dat meteen op. In operatiekamers, op de hartbewaking en de intensive care wil je geen risico lopen.”

Het ziekenhuis in de hoofdstad van Drenthe heeft de noodstroomvoorziening om tien uur vanmorgen aangezet. Geplande operaties zijn daarom tot twaalf uur afgezegd. In het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal staat de noodvoorziening sinds zondagmiddag al aan. Het Bethesda (Hoogeveen), het Scheper ziekenhuis (Emmen) en het Isala Diaconessenhuis (Meppel) zeggen de noodstroom niet nodig te hebben.

Inmiddels is bekend geworden dat ook het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) vandaag zo'n 35 operaties heeft moeten uitstellen wegens stroomstoringen als gevolg van ijsafzetting op hoogspanningskabels.

© Nationale Zorggids