Doorstroming spoedafdelingen stagneert

De spoedafdelingen van de ziekenhuizen in Emmen, Scheemda en Assen zijn erg druk. Een mogelijke oorzaak is de sluiting van de spoedeisende hulp van het Refajaziekenuis in Stadskanaal begin januari. Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina ziekenhuis in Assen geeft aan dat het systeem vastloopt en de doorstroming stagneert. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Doorstroming op spoedafdelingen 

De griepepidemie is nog niet op het hoogtepunt, maar de ziekenhuizen beginnen te merken dat het drukker wordt op de spoedafdelingen. De sluiting van de spoedeisende hulp van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal is hier mogelijk ook de oorzaak van. De overgang na de sluiting is volgens de woordvoerders van de Treant Zorggroep, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Ommelander Ziekenhuis voorspoedig verlopen. Desondanks merken artsen dat er problemen zijn met de doorstroming van patiënten naar andere afdelingen. 

Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen noemt de doorstroming problematisch. Op Twitter meldde hij dat er een tekort is aan bedden in verpleeghuizen, bij kortdurende opnameplekken en in hospices. Ook stagneert volgens hem de Thuiszorg. De Hosson noemt de doorstroming een landelijk probleem en als het aan hem ligt, zou het "de kolommen in de krant moeten beheersen".

Het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN), laat weten dat er "op dit moment" geen zorgen zijn over de capaciteit en ook bestuurders en zorgmanagers zien nog geen problemen. Het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland houdt onder andere bij op welke locaties nog plek is en waar niet. 

Door: Nationale Zorggids