Normal_pil_medicijnen

Vanaf februari is de schildkliermedicatie Thyrax niet meer leverbaar door productieproblemen bij de producent. Door deze leveringsproblemen moeten honderdduizenden mensen met schildklierproblemen overstappen op een ander medicijn. Dat meldt Schildklier Organisatie Nederland (SON).

Voor de patiënten die moeten overstappen geldt dat een ander medicijn flinke lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken. Vorig jaar vond er slechts een wijziging in de verpakking plaats en dit leverde volgens SON meer dan 2.000 klachten over bijwerkingen op. “Bij patiënten overheerst woede en ongeloof. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De producent lijkt het overzetten van de productie te hebben onderschat. SON wil dit tot op de bodem uitgezocht hebben”, zegt Rietje Meijer, directeur van de organisatie. Ze raadt patiënten aan om de website van SON en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in de gaten te houden voor de laatste stand van zaken.

SON gaat goed kijken naar wat de patiënten kunnen doen. “Daarbij kijken we ook naar het voorkeursalternatief, want deze medicatie luistert nauw”, aldus Meijer. 

©Nationale Zorggids