Normal_onderzoek

Deze week neemt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een vrieskist ter grootte van een sporthal in gebruik. Hierin gaat het ziekenhuis materiaal van het dertig jaar durende LifeLines-project opslaan. Dit meldt NOS.

Voor het grootschalige bevolkingsonderzoek is het UMCG vijf jaar lang bezig geweest met de realisatie van de ruimte. “We hebben heel veel testen moeten uitvoeren voordat we de opslag in gebruik konden nemen. Dat moment is nu gekomen”, zegt directeur van LifeLines, Saakje Mulder. LifeLines is in 2006 gestart en volgt dertig jaar lang 165.000 inwoners binnen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het materiaal dat hierbij beschikbaar komt, wordt opgeslagen in een databank. Wetenschappers kunnen uit deze databank materiaal opvragen. Zo kunnen zij een bepaalde ziekte of verband tussen ziekten onderzoeken.

Deelnemers zijn vaak door hun huisarts gevraagd om mee te doen, zo ook Kees Guikema. “Het kost weinig tijd en ik vind het een goede manier om een bijdrage leveren aan de wetenschap. Ik heb een goede band met mijn huisarts en ik had een goed gevoel bij het doel van deze databank.” Deelnemers worden gevraagd vragenlijsten in te vullen, hun bloeddruk op te meten of bijvoorbeeld ontlasting af te geven. Wanneer de wetenschappers een afwijking bij een deelnemer zien, laten ze dat weten. Verder wordt het materiaal alleen voor de wetenschap gebruikt. 

©Nationale Zorggids