Normal_borst_man_oksel

Borstkanker bij mannen is anders dan borstkanker bij vrouwen, er zijn diverse biologische verschillen. Deze verschillen dragen eraan bij dat borstkanker relatief laat wordt vastgesteld bij mannen. Dit stelt patholoog Carolien van Deurzen van het Erasmus Medisch Centrum, meldt NU.nl.

Van Deurzen onderzocht samen met haar team het tumorweefsel van 1.203 mannen met borstkanker. Ze concludeerde dat borstkanker bij mannen grote biologische verschillen vertoont met de borstkankervarianten bij vrouwen. Er is met name verschil te zien in de ontwikkeling van bindweefsel en de dichtheid van witte bloedcellen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de strijd tegen tumoren. Deze factoren zijn te koppelen aan het verloop van de ziekte. De focus van de arts op een diagnose van een tumor blijkt te eenzijdig.

De patholoog hoopt dat er nu meer kennis en bewustzijn komt rond mannelijke borstkankerpatiënten om zo eventueel eerder diagnoses te kunnen stellen. Op dit moment wordt borstkanker relatief laat vastgesteld. Slechts één procent van de borstkankerpatiënten is man. Dit lage percentage heeft eraan bijgedragen dat er tot nu toe weinig onderzoek is gedaan naar borstkanker bij mannen. 

©Nationale Zorggids