Normal_ondernemers_hand_schudden_samenwerking_fusie

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders van medisch specialistische zorg (MSZ) willen de wijze waarop zij afspraken maken over de zorg versimpelen en het contracteerproces versnellen. Ze zijn gezamenlijk een traject gestart om dit te bewerkstelligen. Samen dragen ze de verantwoordelijkheid voor voldoende zorg tegen een redelijke prijs. De samenwerking moet ervoor zorgen dat het voor patiënten duidelijk is welke zorg vergoed wordt door zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Op 11 maart vond de aftrap van het traject plaats. Tijdens de aftrap is direct de eerste gezamenlijke knelpunten-analyse gemaakt, waaruit blijkt dat er veel gedeelde knelpunten zijn. Om goede afspraken te kunnen maken hebben zorgverzekeraars en zorgaanbieders informatie nodig over onder andere tarieven, beleidsregels en pakketwijzigingen. Dergelijke informatie is vaak pas laat bekend. Zodoende kunnen afspraken voor het nieuwe jaar niet tijdig gemaakt worden. Ook bleek tijdens de bijeenkomst dat de processen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars niet altijd aansluiting vinden met elkaar. De komende tijd bekijken de betrokken partijen hoe deze en andere knelpunten opgelost of verminderd kunnen worden en welke andere partijen daarbij betrokken moeten worden om dat voor elkaar te krijgen.

De partijen die binnen het traject samenwerken zijn de Federatie van Medisch Specialisten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. 

©Nationale Zorggids