Normal_edith_schippers_4

In 2013 hebben ziekenhuizen in Nederland meer geld uitgegeven dan de bedoeling was. Minister Schippers van Volksgezondheid zou de ziekenhuizen eerst een strafboete opleggen voor het overschrijden van het budget, maar dat blijkt nu niet langer nodzakelijk. De daadwerkelijke overschrijding in 2013 is naar beneden bijgesteld van 242 miljoen naar 29 miljoen euro. Dit meldt Skipr.

In een brief aan de Tweede Kamer en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schrijft Schippers dat het bedrag uiteindelijk dusdanig is bijgesteld, dat ze de ziekenhuizen hiervoor geen strafkorting meer op hoeft te leggen. De daadwerkelijke overschrijding van 29 miljoen euro wordt nu van het budget voor 2017 afgetrokken. De ziekenhuizen bleven in 2014 en 2015 wel onder hun budget.

Ziekenhuizen krijgen ieder jaar een budget opgelegd, om er voor te zorgen dat de zorgkosten niet te snel stijgen. Dit wordt gemeten aan de hand van het macrobeheersinstrument (mbi). In 2013 was het budget 18 miljard euro. Vorig jaar gaf de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) al aan dat de budgetoverschrijding waarschijnlijk veel lager zou zijn dan gedacht. De zorguitgaven worden door zorgverzekeraars vaak te hoog ingeschat en de werkelijke kosten worden pas later verrekend. De kosten vielen toen veel lager uit dan aanvankelijk werd gedacht.

© Nationale Zorggids