Normal_hart_monitor

Wie een  hartaanval krijgt, ondervindt daarbij lang niet altijd de klassieke symptomen zoals kortademigheid en pijn op de borst. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse instituut Wake Forest School of Medicine. De zogenoemde stille hartaanval komt in bijna 50 procent van de gevallen voor en deze wordt vaak niet tijdig ontdekt. Dit meldt NU.nl.

Door het ontbreken van tijdige ontdekking van zo’n stille hartaanval, krijgt de patiënt niet de zorg die hij of zij nodig heeft. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Van de 9500 deelnemers van middelbare leeftijd, kregen 386 mannen en vrouwen een hartaanval met klassieke symptomen. Nog eens 317 deelnemers kregen een stille hartaanval. De deelnemers werden over een perdiode van negen jaar gevolgd voor het onderzoek.

De stille hartaanval is lastig vast te stellen en wordt vaak pas opgemerkt als de patiënt tijdens een controle of voor een operatie een hartfilmpje (ECG) laat maken. Toch is het volgens de onderzoekers belangrijk om dit type hartaanval op dezelfde manier te behandelen als een hartaanval met klassieke symptomen. Patiënten lopen een verhoogd risico om te overlijden aan een hartziekte als de aanval onopgemerkt blijft.

De onderzoekers pleiten voor een standaard ECG voor patiënten die klagen over pijn op de borst en die bovendien risicofactoren hebben zoals obesitas of hoge bloeddruk. Zo kan seller vastgesteld worden of iemand inderdaad een stille hartaanval heeft.

© Nationale Zorggids