Normal_weegschaal__gewicht__wegen__obesitas__overgewicht

Nederlandse patienten met een ernstig overgewicht krijgen in de toekomst meer ruimte in ziekenhuizen. In de nieuwbouw van de ziekenhuizen worden XL-kamers gebouwd met daarin extra brede bedden en stoelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het Erasmus MC krijgt bijvoorbeeld nieuwe kamers waarin patienten tot 230 kilo worden opgenomen. De ruimtes zijn groter, de bedden zijn breder en de toiletten zijn steviger. Naar verwachting worden de kamers per 2018 in gebruik genomen. Ook in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is er meer aandacht voor de obesitaspatiënt. Onlangs is een deel van de nieuwbouw opgeleverd waarbij er XL-kamers zijn ingericht op de afdelingen oncologie en chirurgie. Ook krijgt de verpleegafdeling in de toekomst vier extra grote kamers.

“Het aantal mensen met obesitas stijgt nog steeds gestaag, zeker bij ouderen. Het is een illusie om te denken dat dit probleem snel uit de wereld is. De maatschappij moet dus zorgen voor de juiste hulpverlening”, zegt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Uit de laatste metingen blijkt dat 43 procent van de Nederlanders vorig jaar kampte met overgewicht.

Volgens Jos Blik van de Nederlandse Obesitas Vereniging zijn de meeste ziekenhuizen slecht voorbereid op patiënten met een ernstig overgewicht. Veel brancards of rolstoelen zijn niet gemaakt voor een gewicht van 200 kilo. En ziekenhuisbedden of toiletten zijn hier ook niet op aangepast. Daarom moeten er nu nog vaak speciale rolstoelen, liften of bedden gehuurd worden. Dit is voor de obesitaspatiënt geen fijn gevoel en geeft een gevoel van schaamte, zegt hoogleraar Van Rossum.