Normal_pillen_medicatie_medicijnen

De natuurlijke cyclus van vrouwen blijkt de reden te zijn waarom onderzoeken vooral gericht zijn op mannen. Zowel in de sportwereld als in de medische industrie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Vooraanstaande wetenschappers melden in het British Medical Journal (BMJ) dat er te weinig bekend is over de invloed van vrouwelijke hormonen op sportactiviteiten. Ook zouden farmaceuten meer moeten onderzoeken hoe vrouwen op medicijnen reageren. Dit meldt De Telegraaf.

Naast de effecten van de cyclus op sportprestaties, zou er ook vaker onderzocht moeten worden wat het verschil in bijwerkingen is tussen mannen en vrouwen. Vroeger werden medicijnen alleen op mannen getest en kwamen vrouwen niet aan bod in de onderzoeken. Dit werd gedaan om zwangere vrouwen te beschermen en omdat de fysiologie van vrouwen minder stabiel is dan die van mannen. Maar vrouwen blijken tot twee keer zo vaak bijwerkingen te krijgen van medicijnen als mannen. Tachtig procent van alle medicijnen die van de markt worden gehaald, hebben onacceptabele bijwerkingen teweeggebracht bij vrouwen.

In onderzoeken in de sport mogen vrouwen vaak alleen meedoen als zij in het begin van hun cyclus zitten. Dit is het moment waarop de waarden van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron heel laag liggen. Dit zorgt er voor dat er minder verwarrende resultaten in het onderzoek sluipen. Hierdoor blijft het onbekend welke invloed deze hormonen hebben op inspanning, de stofwisseling en het zuurstofgebruik.

© Nationale Zorggids