Normal_lab_bacterie_micro23534

Het is het UMC Utrecht gelukt om succesvol een mini-orgaan, organoïde, te kweken en daar een behandeling op te testen. Dit zou uiteindelijk kunnen resulteren in een beter behandelplan, minder bijwerkingen en lagere zorgkosten. In het UMC Utrecht zijn testen gedaan op weefsel van patiënten met taaislijmziekte en de resultaten lijken veelbelovend. Dit meldt Volkskrant. 

Om een organoïde te creëren, wordt een stukje weefsel bij de patiënt afgenomen. Dit wordt in een laboratorium verder opgekweekt tot het groot genoeg is om een behandeling mee te testen. In totaal is weefsel van 71 patiënten met taaislijmziekte opgekweekt tot een klein stukje darm, ter grootte van een speldenknop. Dit stuk weefsel werd vervolgens geprikkeld met een stof om diarree op te wekken. De reactie van het weefsel op deze behandeling kan meer informatie geven over de behandeling bij de patiënt zelf.

Het gebruik van organoïde is vooral bruikbaar bij de behandeling van zeldzame varianten van taaislijmziekte. Wetenschappers hopen dat de methode met opgekweekte cellen ook gebruikt kan worden om patiënten met andere ziekten te helpen. Zo kan een behandeling beter op de patiënt worden afgestemd, worden bijwerkingen beperkt en kunnen de zorgkosten naar beneden door direct een effectieve behandeling te starten.

© Nationale Zorggids