Normal_antoni_van_leeuwenhoek_ziekenhuis

Twee projecten van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben grote subsidies ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe technieken die bijdragen aan het volledig verwijderen van tumoren tijdens een operatie. Eén project richt zich op het voorkomen van het achterblijven van tumorweefsel bij niet goed zichtbare of voelbare tumoren tijdens operaties door een combinatie van ultrageluid en optische technologie. Het andere project richt zich specifiek op prostaatoperaties. Beide projecten worden uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Twente. Dit meldt AVL. 

Tijdens een operatie is het vaak moeilijk om alle tumorweefsel goed te verwijderen omdat een tumor niet goed zichtbaar of voelbaar is voor de chirurg. Als niet al het tumorweefsel is verwijderd, is de kans groot dat de ziekte terugkeert. In het onderzoek van prof. dr. Ruers wordt een chirurgische tool ontwikkeld die de chirurg tijdens de operatie informeert over de aard van het weefsel onder het chirurgische mes. Dat wordt gedaan door ultrageluid en optische spectroscopie te combineren in één instrument. Zo krijgt de chirurg een gedetailleerd beeld over het operatiegebied en kan hij veiliger en gerichter opereren. 
 
Binnen het onderzoek van dr. Stokkel bekijken onderzoekers tijdens een prostaatkankeroperatie of de tumor compleet is verwijderd met een nieuwe techniek genaamd ‘Cerenkov-luminescentie-beeldvorming’. Deze techniek wordt in de beginfase van het onderzoek verder geoptimaliseerd. Radioactieve stoffen, die al gebruikt worden om de tumoren af te beelden met grote scanners, zenden ook een zwak licht uit. Met de camera LightPath is dit licht te detecteren en af te beelden, zodat te controleren is of de snijranden van verwijderde tumoren geen kankercellen meer bevatten. Het doel is om het aantal prostaatoperaties waarbij tumorweefsel niet volledig is verwijderd en daardoor ook het aantal aanvullende behandelingen drastisch te verlagen.
 
© Nationale Zorggids