Normal_operatie_donor_nier

De cijfers van het aantal donoren dat na hun dood een orgaan afstaat is in de eerste helft van 2016  dramatisch gedaald. Het is daarom belangrijk dat de Tweede Kamer tot een keuze komt voor het initiatief wetsvoorstel voor Actieve Donor Registratie, want de urgentie voor patiënten op de wachtlijst voor nu én in de toekomst is nog steeds heel groot. Dit zegt de Nierstichting. Dat wordt onderstreept door de laatste cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Kort na het zomerreces volgt het laatste deel van het debat in de Tweede Kamer over Actieve Donor Registratie (ADR). Dit meldt de Nierstichting.

De cijfers van het aantal donoren dat na hun dood een orgaan afstaat is in de eerste helft van 2016  gedaald met 17 procent ten opzichte van 2015. En in 2015 daalde de cijfers al ten opzichte van 2014. Terwijl de wachtlijst voor donororganen nog steeds lang is. Ongeveer  950 mensen staan op de wachtlijst voor een donororgaan en jaarlijks overlijden bijna 150 patiënten op de wachtlijst, omdat een donororgaan te laat komt.

Het aantal transplantaties van organen van donoren na hun dood is met 16  procent gedaald. De Nierstichting noemt dit een meer dan zorgelijke ontwikkeling. Net iets meer dan een jaar geleden evalueerde de Tweede Kamer het zes jaar durende Masterplan Orgaandonatie. Toen sprak de Tweede Kamer bij het aanbieden van een petitie door patiëntenverenigingen, artsenverenigingen en gezondheidsfondsen al breed haar zorgen uit over het tekort aan orgaandonoren. Het aantal orgaandonoren is in 2015 verder afgenomen en nu ruim onder het niveau van vóór het masterplan en alle inspanning die daaruit voortkwamen. 

In het ADR systeem wordt elke Nederlander vanaf 18 jaar die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het Donorregister, geregistreerd als donor. Iedereen wordt expliciet van deze registratie op de hoogte gebracht. De keuze kan elk moment worden herzien. In de voorgaande debatten bleek van verschillende kanten dat men niet principieel tegen het ADR is, maar praktische problemen in de uitvoering ziet. De Nierstichting roept de hele Tweede Kamer op om pragmatische oplossingen te vinden voor deze problemen. De nood is te groot en duurt al te lang om het hier op af te laten ketsen, aldus de stichting.

Lees ook interview met vertegenwoordigers van het CDA en de Nierstichting naar aanleiding van het debat over Actieve Donor Registratie.

© Nationale Zorggids