Normal_vmk-krone2_tand_medisch_wiki_-c_

Het lijkt erop dat een keten van tandartsenpraktijken in de Randstand patiënten te veel laat betalen voor bepaalde materiaal- en techniekkosten. Hierover heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signalen ontvangen en daarom vindt er onderzoek plaats bij de keten. Gedurende het onderzoek van de NZa vindt de tandzorg in de praktijken zonder hinder doorgang. Dat meldt de NZa.

Eind juni is de NZa een algemeen onderzoek gestart naar het doorberekenen van materiaal- en techniekkosten bij tandartspraktijken. In korte tijd heeft het diverse signalen gekregen dat tandartsen, maar ook orthodontisten en tandprothetici te grote facturen opstellen, daar is de keten van tandartspraktijken één van. De tandzorgverleners krijgen korting bij de inkoop van materialen en technieken en moeten deze korting volledig doorberekenen aan hun patiënt. Indien zij dat niet doen, komt het in hun eigen zak en betaalt de patiënt een te hoge rekening.

De NZa heeft tips voor consumenten om te controleren of hun tandarts of orthodontist eerlijk is over de prijs. Een patiënt kan de tandarts om een toelichting bij de rekening vragen of om de inkoopfactuur vragen, bijvoorbeeld na het plaatsen van een kroon of brug. De inkoopprijs kan zo vergeleken worden met het te betalen bedrag. De NZa benadrukt dat het lastig is voor de consument om zelf een goede controle op de prijs te doen. Maar vermoedens van foutieve facturering kunnen altijd gemeld worden bij de zorgautoriteit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids