Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Deze maand bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dat de patiënt zelf en alleen verantwoordelijk is voor de controle of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt of niet. Patiëntenfederatie Nederland is verrast door het vonnis, omdat het verwachtte dat een deel van de verantwoordelijkheid ook bij de zorgverlener kwam te liggen. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland.

Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, wijst erop dat zorgaanbieders wettelijk verplicht zijn om hun patiënten tijdig en zorgvuldig te informeren over de kosten van een behandeling. “De vraag of iemand is verzekerd, lijkt me daar zeker ook onder vallen. Onbegrijpelijk dat de rechter daaraan is voorbijgegaan en de patiënt in de kou laat staan”, aldus Veldman. Bovendien hebben professionals in vrijgevestigde beroepen soms geen contract. Dus ook voor de specialist, fysiotherapeut of psycholoog heeft er belang bij om vooraf te bekijken of de benodigde zorg voor een patiënt wordt vergoed.

De Patiëntenfederatie snapt dat een patiënt zelf ook moeite moet doen om erachter te komen of zorg al dan niet vergoed wordt, maar de morele plicht van de zorgaanbieder wordt met het oordeel van het Gerechtshof genegeerd. “Ik ken ziekenhuizen waar ze een bandje draaien met de mededeling dat je eerst moet vragen bij je zorgverzekeraar of het ziekenhuis wel gecontracteerd is. Waarom kunnen andere zorgaanbieders dat niet ook doen?”, vraagt Veldman zich af. 

Door: Redactie Nationale Zorggids