Normal_voedsel_gezond_eten

De afgelopen vijf jaar zijn Nederlanders onder andere minder aardappelen, vetten en oliën, zuivel, koek en gebak en vlees gaan eten. De consumptie van niet-alcoholische dranken en kruiden en sauzen is toegenomen. De hoeveelheid groente en graanproducten bleef ongeveer gelijk. Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit zijn de bevindingen van het RIVM in de eerste twee onderzoeksjaren van de nieuwe voedselconsumptiepeiling van 2012-2016. Dat meldt RIVM.

Een Nederlander consumeert gemiddeld per dag ruim 3 kilogram aan eten en drinken. Ongeveer 2 kilogram hiervan is in de vorm van dranken. Brood en vlees zijn populair: dit eet de Nederlander respectievelijk 6 á 7 dagen per week. Vis en peulvruchten worden minder vaak gegeten (1 dag per week of minder). De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd. Uitzondering hierop is dat kinderen relatief meer zuivel en fruit eten en volwassenen meer drinken (zowel alcoholische als non-alcoholische dranken). Uit de nieuwe RIVM-peiling blijkt dat kinderen van 9 tot 18 jaar in de afgelopen 5 jaar 20 procent meer fruit zijn gaan eten.

Nederlanders eten vooral thuis (80 procent). Voedingsmiddelen die vaker buitenshuis worden gegeten zijn koek en gebak, fruit en vis. Alcoholische dranken en vis worden relatief vaak in restaurants gebruikt. Adolescenten en volwassenen eten relatief meer op school of op het werk (respectievelijk 15 en 19 procent), ouderen juist meer thuis (85 procent procent).

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid worden sinds 1987 periodiek binnen de voedselconsumptiepeiling (VCP) gegevens verzameld over de consumptie van voedsel en dranken van de Nederlandse bevolking. Het RIVM onderzoekt momenteel de consumptie in Nederland van 1- tot 79-jarigen in de periode 2012-2016. 

Door: Redactie Nationale Zorggids