Normal_redribbon_original_aids_hiv_logo

Donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Wereldwijd wordt aandacht besteed aan aids met als oproep: meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Op Wereld Aids Dag onthult Amsterdam bijvoorbeeld het eerste aidsmonument. Ook wordt er op diverse plekken in Nederland geld opgehaald voor de bestrijding van aids. Dat meldt het Aidsfonds. 

Er wordt vaak aangenomen dat de aidsepidemie voorbij is, maar niets lijkt minder waar. In 1990 gingen er drie keer minder mensen dood aan aids dan nu. De nieuwste campagne ‘Het virus dreigt te winnen’ van het Aidsfonds wordt op donderdag 1 december afgetrapt in Amsterdam. Ook de televisie en de radio besteden aandacht aan de campagne.

Met name in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland, worden in het kader van Wereld Aids Dag allerlei evenementen georganiseerd. Zo wordt het eerste aidsmonument van Nederland onthuld, is er een muziekfestival om geld in te zamelen voor het Aidsfonds en gaan ruim achthonderd studenten van de acht medische faculteiten in Nederland de wijk in om geld op te halen voor aidsbestrijding.

Donderdag is ook het Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks: Speed up! Een congres waar meer dan vijfhonderd medische professionals op afkomen. In de week rondom Wereld Aids Dag is de hiv-testweek. Van 28 november tot 4 december kunnen Amsterdammers bij de GGD of in het ziekenhuis een anonieme hiv-sneltest afnemen. 

Om mensen en middelen beter te kunnen inzetten om de aidsepidemie te stoppen, gaan STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds voortaan samen verder, onder de naam Aidsfonds. Meer informatie over deze fusie is te vinden op de website van het Aidsfonds te vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids