Normal_wattenstaafje

De oren schoonmaken met een wattenstaafje is onnodig en gevaarlijk. Dat stelt de Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies. Oorsmeer ziet er wellicht vies uit, maar dient als schoonmaakmiddel voor het oor. Mensen die hun oor schoonmaken met een wattenstaafje kunnen de trommelvlies of gehoor beschadigen, zo meldt RTL Nieuws.

Viezigheid in het oor, stofjes en huidvlokken worden door het oorsmeer opgevangen. Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje is onnodig, want kauwen, bewegen van de kaak en huidgroei zorgen ervoor dat de oorsmeer zelf het oor verlaat.

Hoewel het logisch is dat veel mensen denken dat oorsmeer er vies uit ziet, is het volgens de Academie niet slim om een wattenstaafje diep in het oor te duwen. “De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen”, zegt de Academie.

Daarom heeft het een richtlijn opgesteld voor de behandeling van oorsmeer. Daarin wordt het te vaak wassen van de oren afgeraden. Voorwerpen die kleiner zijn dan de elleboog mogen eigenlijk niet in de oren gestopt worden, ook geen wattenstaafjes. En bij gehoorverlies, een vol oor of oorpijn wordt aangeraden om naar de dokter te gaan om daar te bekijken of het aan het oorsmeer ligt.

Door: Redactie Nationale Zorggids