Normal_rss_entry-389272

Speelgoed mag in de Europese Unie ook het hormoonstelsel niet verstoren of op de adem slaan, vindt de Europese Commissie. Ze stelt voor om te verbieden dat speelgoed nog chemicaliën bevat die dat teweeg kunnen brengen.

Speelgoed mag in de EU al niet gemaakt zijn met zogeheten CMR-stoffen. Die zijn kankerverwekkend, kunnen genetisch materiaal verminken en/of de voortplanting schaden. Dat maakt het al tot zo ongeveer het veiligste ter wereld, stelt de commissie. Maar het zou nog beter zijn om ook stoffen uit te bannen die hormoonhuishouding, luchtwegen of een specifiek orgaan aantasten. Het dagelijks bestuur van de EU moet nog de goedkeuring van de EU-landen en het Europees Parlement zien te krijgen.

Europese consumentenorganisaties hopen dat het snel van de "baanbrekende" plannen komt, die volgens hen een wereldprimeur zouden zijn. Zelfs heel wat bijtspeeltjes bevatten hormoonverstorende stoffen of chemicaliën die daarvan worden verdacht, stelt koepel van consumentenbonden BEUC.

Scherper toezicht

De Europese Commissie wil ook scherper toezien op de bestaande regels. Speelgoed dat online wordt gekocht ontsnapt daar nogal eens aan. Daarom zou elk speeltuig dat de EU binnenkomt een 'digitaal productpaspoort' moeten krijgen. Daarin staat of het aan de veiligheidsregels voldoet.

Door: ANP