Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Hoewel er nog geen patiënt ziek is geworden, doet het UMCG er alles aan om de VRE-bacterie (vancomycine-resistente enerokok) te weren. Begin deze maand werd een Duitse patiënt in het ziekenhuis positief getest op de bacterie die resistent is tegen antibiotica. Dat meldt NU.nl.

Duitse en Belgische collega’s noemen de maatregelen van de artsen overdreven, omdat er nog geen uitbraak is. Echter vindt het UMCG het van groot belang om dit ook zo te houden. Het zogenaamde outbreakteam is aan de slag in het ziekenhuis en alle mensen die contact hebben gehad met de Duitse patiënt worden apart gehouden. De potentiële dragers van de bacterie zijn in quarantaine gezet, waardoor het ziekenhuis capaciteitsproblemen heeft.

De VRE-bacterie (vancomycine-resistente enterokok) zit bij ieder mens in de darmen, echter is dat nooit merkbaar bij gezonde mensen. Ernstig zieke patiënten kunnen door de bacterie een infectie oplopen die met antibiotica behandeld moet worden. Maar als de bacterie niet reageert op de antibiotica, is de infectie moeilijk te behandelen.

Enkele antibiotica kunnen effectief zijn tegen de VRE-bacterie, maar door deze in te zetten kan de bacterie ook hiertegen resistent worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids