Logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

Steeds meer Nederlanders leggen hun wensen rondom het levenseinde vast in een wilsverklaring. Dat doen ze vooral omdat ze bang zijn dat ze aan hun lot worden overgelaten als ze dement worden. Dat bleek volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) uit de vragen die gesteld werden tijdens de druk bezochte Dag van de Wilsverklaring op zaterdag 16 september, zo meldt de NVVE. 

De NVVE bood zaterdag op 21 locaties in het land de gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met een consulent over wilsverklaringen. Daar was zoveel belangstelling voor, dat alle locaties daags van tevoren al volgeboekt waren. Daarnaast konden mensen terecht voor algemene informatie over wilsverklaringen. In totaal werden de NVVE-locaties door ruim zevenhonderd belangstellenden bezocht.

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de twintig Nederlanders een wilsverklaring heeft. Om het belang van de wilsverklaringen te onderstrepen, verstrekte de NVVE deze verklaringen op deze Dag van de Wilsverklaring ook aan niet-leden gratis. In zo’n verklaring kan onder meer een behandelverbod of een euthanasieverzoek worden vastgelegd. De NVVE raadt mensen aan tijdig over hun levenseinde na te denken en daar een wilsverklaring over op te stellen. Vervolgens is het van belang deze geregeld te actualiseren en met naasten en de (huis)arts te bespreken, zodat ook zij ervan overtuigd zijn dat de wens blijvend van aard is.

Elke Nederlander kan zelf een wilsverklaring opstellen. De NVVE heeft voor haar leden in het gehele land speciale spreekuren om te helpen met het invullen. Het is niet nodig om een wilsverklaring door een notaris te laten vastleggen. De wilsverklaring is een rechtsgeldige vervanging van het mondelinge euthanasieverzoek. Toch hebben artsen er soms moeite mee het verzoek te honoreren als de patiënt het bijvoorbeeld door dementie niet meer kan bevestigen. De NVVE vindt dat artsen die het verzoek niet willen inwilligen, hun patiënt moeten doorverwijzen naar een arts die wel wil meewerken.

Door: Redactie Nationale Zorggids