Normal_darmen

Oudere patiënten met dikkedarmkanker in zes ziekenhuizen worden voorafgaand aan de operatie gescreend. Met de screening hopen de ziekenhuizen complicaties tijdens of na de operatie tegen te gaan. Ook is er aandacht voor de kwaliteit van leven van de oudere patiënt na zijn operatie. Dat meldt Skipr. 

Deelnemende ziekenhuizen zijn: St. Antonius Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Diakonessenhuis, Tergooi ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en het ziekenhuis Rivierland,. Drie ziekenhuizen hebben hun centrum voor Advanced Geriatric Evaluation-ColoRectal Cancer geopend. De ziekenhuizen worden ondersteund door hoofdonderzoeker Ellen van der Vlies en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Darmkanker treft vooral ouderen. Jaarlijks worden zo’n 15.000 patiënten met deze vorm van kanker opgenomen, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. De ziekenhuizen die deelnemen aan het Advanced Geriatric Evaluation-Colorectal Cancer (AGE-CRC) sturen een uitnodiging naar patiënten van 70+ met niet-uitgezaaide darmkanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids