Normal_deeg

Wie zich waagt aan het proeven van ongebakken koekjesdeeg of de beslagkom, kan naast een salmonellabesmetting ook de poepbacterie E.coli oplopen. Dit blijkt uit nieuwe Amerikaans onderzoek. Het gaat hier niet om de toevoeging van rauw ei, maar om het meel. Om die reden riep de Verenigde Staten afgelopen zomer miljoenen kilo’s bloem terug. Dat meldt RTL Nieuws. 

Uit het nieuwe onderzoek blijkt namelijk dat E.coli grote overlevingskansen heeft in bloem. Dit is nog niet eerder ontdekt, omdat vooralsnog werd aangenomen dat de bacterie alleen kon overleven in voedingsmiddelen met vocht. Het gaat niet enkel om grote hoeveelheden meel die je ziek kunnen maken, een klein hapje is al gevaarlijk, zeggen de Amerikaanse onderzoekers. Het is af te raden om deeg voor het bakken te proeven en om de handen direct te wassen nadat het product klaar is om te bereiden.

De poepbacterie hoeft geen kwalen op te leveren, maar kan zich soms uiten in misselijkheid, overgeven, diarree en in ernstige gevallen kan het leiden tot nierfalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids