Normal_medicatie_medicijnen

Als het aan het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ligt, zouden supermarkten geen zware pijnstillers zoals Ibuprofen en Diclofenac meer mogen verkopen. Ieder jaar zouden 2.000 sterfgevallen voorkomen kunnen worden, omdat sprake is van onjuist medicijngebruik. De middelen zijn in de meeste supermarkten te koop, zonder enige vorm van advies of controle. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens het IVM zou de veiligheid van patiënten “echt in gevaar” zijn door de verkoop van de middelen in supermarkten. Drogisterijen zijn verplicht om klanten op de bijsluiter van de middelen te wijzen en te vragen of het gebruik van het geneesmiddel duidelijk is. In supermarkten hoeft dit niet, en daardoor kan waardevol advies verloren gaan. “Je wilt toch niet op je geweten hebben dat een verwarde jongeman straks een dodelijke hoeveelheid pillen in zijn mandje stopt en zonder iemand gesproken te hebben de winkel uitloopt”, zegt directeur van het IVM Ruud Coolen van Brakel. “Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de bokkenpootjes te staan.”

Albert Heijn zegt in een reactie dat er altijd een (assistent) drogist aanwezig is om klanten van verantwoorde zorg te voorzien. Bovendien is er in bijna 200 winkels een tablet aanwezig waar klanten extra informatie over geneesmiddelen kunnen opzoeken, of zelfs persoonlijk advies kunnen krijgen van een gediplomeerd assistent drogist via een audio-of videoverbinding.

Supermarkten mogen zware pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen al jaren verkopen. Hierdoor kunnen klanten ook in het weekend en in de avonduren pijnstillers kopen, wanneer de drogist of apotheek al dicht is. “Er is ooit besloten om het uit de apotheeksfeer te halen. Dit is de keerzijde ervan”, aldus Coolen van Brakel.

Door: Redactie Nationale Zorggids