Voorwaardelijke celstraf voor ouders die onder toezicht gestelde baby meenamen

De rechtbank heeft een 31-jarige man een celstraf van veertien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, opgelegd. Een 33-jarige vrouw is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Beiden stonden terecht voor het meenemen van hun baby naar het buitenland, terwijl hun dochter onder toezicht stond van de jeugdbescherming. Dit meldt RTV Noord.

Omdat de vrouw slachtoffer zou zijn geweest van huiselijk geweld door de man, waren met haar allerlei veiligheidsafspraken gemaakt. Daarom bleef ze ook met haar dochter bij haar ouders in Roodeschool. Eind juni waren ze opeens verdwenen. Op een briefje op de keukentafel stond dat de vrouw naar een vriendin was, maar haar ouders vertrouwden de situatie niet. Ze mocht immers de woning niet verlaten zonder toestemming van jeugdbescherming.

Onvindbaar

Van eind juni tot eind september was het gezin onvindbaar, tot de politie op een melding van een hevige ruzie afkwam. Dat bleek het stel met het kind te zijn. Ze wilden naar Bulgarije, maar kwamen door gestolen kentekenplaten niet over de Hongaarse grens en gingen daarom weer terug naar Nederland. Beide ouders zijn in Oldenzaal aangehouden. Het kindje verblijft sindsdien in een pleeggezin en een tweede kindje staat onder toezicht van de jeugdbescherming. De rechter heeft grote zorgen over de invloed van de man op de vrouw. Hij is inmiddels onvindbaar en zij zit in een opvanglocatie in Leek.

Kans op herhaling

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van vijftien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk voor de man en een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 180 uur voor de vrouw. De straf is ongeveer gelijk aan de eis en omdat de kans herhaling van vertrek naar het buitenland met de kinderen relatief groot is, is de lange voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky