Normal_zon

De zon die zich vandaag laat zien kan zorgen voor een verbrande huid, waarschuwt Weeronline. Deze dinsdag is de zonkracht berekend op matig en dat houdt in dat een gemiddelde Nederlander daardoor na een kwartier al rood kan worden. Dat meldt NU.nl. 

Wie tussen 12.00 en 15.00 uur buiten te vinden is, heeft binnen korte tijd grote kans op verbranding. De zonkracht heeft dan een waarde van vijf. Ook de dagen erna zal de zonkracht op ongeveer vijf, misschien zes staan. In de zomer is dit rond de acht.

Op dit moment zijn de meeste Nederlanders nog niet gewend aan de zon. Na de winter hebben we nog niet veel pigment hebben aangemaakt. De huid heeft daardoor een grotere kans op verbranding. Weeronline adviseert iedereen die de komende dagen buiten te vinden is om zich goed in te smeren.

Vorig jaar zomer werd bekend dat steeds meer twintigers, dertigers en veertigers te maken krijgen met huidkanker. Het aantal vrouwen onder de veertig met een basaalcelcarcinoom stijgt jaarlijks met 6 procent, tegen 4 procent bij mannen. De huid van deze generatie is waarschijnlijk op jonge leeftijd al aangetast door de zon en daarom is het belangrijk om altijd te smeren met zonnebrandcrème. 

Door: Redactie Nationale Zorggids