Normal_girl-1431690_1280

Wetenschappers van onder meer Erasmus MC en King’s College London hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de kleur van menselijk haar. Dat meldt het Erasmus MC. 

De ontdekking geeft nieuw inzicht in de genetische complexiteit bij variatie in haarkleur en is ook relevant voor het beter begrijpen van redenen waarom huidkanker en andere ziekte ontstaan. De nieuwe genen zijn tevens belangrijk voor de forensische wetenschap. 

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat haarkleur grotendeels genetisch bepaald is, maar er was slechts een handvol genen gevonden met deels weinig effect. Voor het nieuwe onderzoek, het grootste ooit op dit gebied, werd DNA van bijna 300.000 mensen van Europese afkomst gebruikt, samen met de haarkleur die zij zelf hadden opgegeven. De haarkleur werd vergeleken met de genetische informatie op miljoenen verschillende locaties op het genoom. 124 genen bleken een relatie met de variatie van haarkleur te hebben. Van meer dan honderd van deze genen was tot op heden onbekend dat ze te maken hebben met pigmentatie. 

Prof.dr. Manfred Kayser van de afdeling Genetische Identificatie van het Erasmus MC leidde het onderzoek samen met prof.dr. Tim Spector van het King’s College London. Kayser: “Deze grote hoeveelheid nieuwe genen stelt ons in staat om haarkleur veel accurater haarkleur te voorspellen uit DNA dan tot nog toe mogelijk was op basis van het bestaande van het kleine aantal reeds bekende genen. In forensisch onderzoek, waar DNA op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van uiterlijke kenmerken zoals haarkleur uit DNA nuttig zijn om onbekende daders, die niet kunnen worden geïdentificeerd met standaard forensische DNA profilering, beter op te sporen.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids