Logo_treant_zorggroep

Vanwege het structurele tekort aan kinderartsen is Treant Zorggroep genoodzaakt om de afdelingen klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en Bethesda in Hoogeveen definitief te sluiten. Vanaf medio september wordt deze zorg stap voor stap volledig geconcentreerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Dit melden Treant en het Dagblad van het Noorden. 

“Zorg voor onze jonge patiënten en hun familie leveren we het liefst op drie locaties, maar dat lukt niet op een verantwoorde manier als gevolg van een structureel tekort aan kinderartsen. We staan met onze rug tegen de muur”, zegt bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. Treant Zorggroep zegt te moeten kiezen voor veiligheid en daarom de verloskundig en kindergeneeskundige zorg te concentreren.

De afgelopen paar maanden waren de afdelingen in Emmen gesloten, maar die zijn vanaf 13 september weer open. Op diezelfde dag sluit het ziekenhuis in Stadskanaal haar afdelingen. Een maand later vertekken verloskunde en kindergeneeskunde ook uit Hoogeveen. 

Doordat de geboortezorg geconcentreerd wordt, moeten bevallende vrouwen uit de omgeving Stadskanaal en Hoogeveen straks uitwijken naar Emmen. Indien nodig stelt het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen plekken beschikbaar. De ziekenhuizen in Zwolle, Scheemda en Hardenberg staan ook op stand-by.

Kamervragen

De SP heeft Kamervragen gesteld over het besluit van Treant. Volgens de partij brengt de sluiting van de afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal risico’s met zich mee omdat onder meer de keuzevrijheid wordt beperkt. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg moet actie ondernemen, vindt Kamerlid Henk van Gerven. Hij wil bovendien weten waarom de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de zorgverzekeraars dit toestaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids