Normal_rekenmachine_geld_rekening

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent betekent voor de zorgsector een stijging van de inkoopgerelateerde exploitatiekosten met 174 miljoen euro. Vooral de cure-sector, waaronder algemene, categorale en universitaire ziekenhuizen vallen, krijgt een forse extra rekening van 104 miljoen euro. Veel patiëntgebonden kosten zoals voeding en geneesmiddelen vallen nu nog onder het lage btw-tarief. De kosten van organisaties in de care-sector – zoals de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleging, verzorging en thuiszorg, stijgen met 70 miljoen euro. Dit meldt Intrakoop. 

Intrakoop heeft de inkoopgerelateerde exploitatiekosten in kaart gebracht aan de hand van de jaarrekeningen van 1.160 organisaties in de gezondheidszorg. Binnen deze inkoopkosten is een verdeling gemaakt per btw-tariefklasse (0, 6 of 21 procent). Voor de inkoopkosten die vallen onder het 6 procenttarief is vervolgens de 3 procent toename berekend. Op enkele uitzonderingen na kunnen zorgorganisaties de btw die leveranciers hen in rekening brengen niet verrekenen of terugvorderen bij de Belastingdienst. Een eventuele verhoging van het btw-tarief heeft daarmee direct een kostenverhogend effect voor de sector.

In 2017 kwamen de totale inkoopgerelateerde exploitatiekosten van de ziekenhuizen, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg uit op 19,4 miljard euro. De 98 organisaties in de cure-sector vertegenwoordigen samen 9,8 miljard euro. De overige 9,6 miljard euro komt voor rekening van de 1.062 onderzochte organisaties in de care-sector.

De hele sector betaalde in datzelfde jaar ruim 1,9 miljard euro aan btw die zorgorganisaties niet als voorbelasting kunnen verrekenen. Van die inkoopkosten betreft bijna een derde uitgaven die belast zijn met 6 procent btw. Dit btw-tarief geldt veelal voor voedingsmiddelen, maar ook voor andere goederen of diensten zoals genees- en hulpmiddelen, trainingen en opleidingen, personenvervoer en schoonmaak. In totaal werd er in 2017 voor ruim 6,1 miljard euro ingekocht met 6 procent btw (in totaal 348 miljoen euro). Een verhoging van 3 procent van het lage btw-tarief betekent daarom een stijging van 174 miljoen euro aan inkoopkosten voor de zorgsector.

Door: Redactie Nationale Zorggids