Normal_rookverbod__roken

Rookvrije zones. Rookvrije bedrijven. En almaar duurder wordende sigarettenpakjes. Dit  zijn enkele maatregelen die zijn neergepend in het concept-akkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft opgesteld in samenwerking met verschillende gezondheids- en anti-rookorganisaties. Als het aan Blokhuis ligt, kennen kinderen in 2040 geen sigaret of alternatief daarop meer. Dit melden Telegraaf en Metro. 

Sport- en zwemclubs en zorgorganisaties hebben zich de laatste paar jaar al flink ingezet voor een rookvrije generatie. Zo mag er bij veel zwembaden al niet meer gerookt worden en zijn er steeds meer rookvrije zones bij ziekenhuizen. Schoolpleinen zijn steeds vaker rookvrij en ook speeltuinen en andere sporterreinen zetten zich ervoor in. Naar verwachting zijn binnen een paar jaar al deze clubs, instellingen en organisaties overstag.

Ook het bedrijfsleven maakt een omslag. Zo biedt ABN AMRO medewerkers een stoppen-met-roken plan en zijn er bedrijven die hun werknemers een financiële beloning bieden voor het stoppen met roken.

Ook verbod op e-sigaret

“Je verstand staat erbij stil. Ook wij willen een rookvrije generatie. Roken is ongezond. Kinderen moeten niet roken. Dat vinden wij ook. Maar nu worden blijkbaar ook e-sigaretten verboden, terwijl de Britse gezondheidsraad dit middel juist inzet om rokers te helpen om te stoppen”, zegt directeur Jan Hein Sträter van tabaksbranche-organisatie VSK die niet met Blokhuis om de tafel zat.  

Door: Redactie Nationale Zorggids