Sigaret minder aantrekkelijk door donkere geur of verbod op ingrediënten

Met het invoeren van verschillende maatregelen is het mogelijk om sigaretten minder aantrekkelijk en verslavend te maken, zoals sigaretten verplicht een donkere geur geven of het verbieden ingrediënten als suikers en smaakstoffen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Voor het eerst is in Nederland op een rij gezet welke maatregelen beleidsmakers kunnen invoeren, meldt het RIVM. 

Deze maatregelen kunnen bijdragen aan een van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord: een rookvrije generatie in 2040. Dat wil zeggen dat kinderen in 2040 niet meer roken en dat maximaal 5 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder nog rookt.

Strengere eisen

Om dit doel te bereiken kunnen beleidsmakers onder andere strengere eisen aan het uiterlijk en de samenstelling van de sigaret stellen. Daardoor wordt de sigaret mogelijk minder aantrekkelijk en verslavend. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat bepaalde maatregelen hierbij kunnen helpen.

Het verbieden van filterventilatie kan voorkomen dat fabrikanten de indruk wekken dat bepaalde sigaretten minder schadelijk zijn. Ook kan overwogen worden filters helemaal te verbieden om ook het milieu te beschermen. En door de standaardeisen aan het uiterlijk van een sigaret uit te breiden, kan deze nog minder aantrekkelijk worden. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld een verplichting krijgen om sigaretten een donkere kleur te geven of een gezondheidswaarschuwing op de sigaret te plaatsen.

Nicotinegehalte

Om de verslavende werking te verminderen, moet het nicotinegehalte in sigaretten veel lager. Hierbij is het belangrijk om met publiekscommunicatie duidelijk te maken dat deze sigaretten niet minder schadelijk zijn, alleen minder verslavend. Sigaretten zijn minder aantrekkelijk voor beginnende rokers als suikers en smaakstoffen erin verboden zijn. Dit maakt het voor gevestigde rokers wellicht ook makkelijker om te stoppen.

Door: Nationale Zorggids